Vitamine Kunst de Luxe 17 november 2023

Wat een enthousiasme en creativiteit was er op de workshop dag van Vitamine Kunst de Luxe met als onderwerp: samenwerking tussen de beide hersenhelften. Op de zeer inspirerende ruime locatie van de Nieuw Westert, was er een bomvol programma met oefeningen om te spelen met je linker- en je rechterhersenhelft. Door het tempo waarop de oefeningen elkaar afwisselden was er weinig tijd om na te denken en ontstond er verbinding. Verbinding met het materiaal, het papier, met elkaar en tussen de hersenhelften.

We begonnen met een gezamenlijke tekenestafette en een introductie over de werking van de beide hersenhelften. Ontspannende tekenopdrachten, een prachtige collage vogel en werken op muziek waren enkele oefeningen tot de pauze. Na een verzorgde lunch in de kas, verwarmd door de open haard, konden we buiten in het najaarszonnetje inspiratie opdoen voor ons wensgedicht. Beelden werden omgezet in taal en taal zorgde voor nieuwe beelden. Vanuit ons hoofd, steeds meer in contact met onze zintuigen en ons gevoel.

We gebruikten ons handschrift als ingang om onze hersenhelften te personificeren. We tekenden samen zonder te praten en probeerden al pratend de ander het juiste te laten tekenen. We speelden met perspectief, met materiaal en met woorden. We sloten de dag af, door samen een reflectiegedicht te maken. Wat zijn we trots en gelukkig met deze geslaagde dag.

Een nieuwe Vitamine Kunst de Luxe dag staat gepland op zaterdag 2 november 2024. Noteer deze datum alvast in je agenda als je erbij wilt zijn. Wij kijken uit naar je komst!

Gezamenlijk reflectiegedicht 17 november:

Deze vrijdag heb ik mezelf ont-moet,
omdat ik gedaan heb wat ik ooit wilde doen,
omdat ik even lekker geen tijd kreeg om na te denken,
omdat ik mezelf steeds weer wil verassen,
omdat er tijd voor was,
omdat ik het ‘zonder goed te willen doen’ getekend heb,
omdat ik in de spiegel van mijn tekeningen keek,
omdat ik in de ontmoeting met anderen mezelf wilde ontmoeten,
omdat ik me slecht voelde als ik iets anders deed,
omdat mijn linker- en rechterhersenhelft veel hebben samengewerkt.
Daarom heb ik deze vrijdag mezelf ontmoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *